VODIČ ZA KUPOVINU RADIJATORA

Radijator je jedan od osnovnih grejnih tela interijera, ali njegov dizajn utiče i na estetiku prostora. Različite boje, materijali i oblici pretvaraju radijatore u dekorativne objekte u prostoru, ali kako bi se pravilno odabrao najbolji radijator potrebno je proučiti i dodatne faktore kao što je površina prostora.

Kupovina radijatora nije jednostavna, ali može biti. Novi radijatori mogu biti odličan način za poboljšanje učinkovitosti grejanja vašeg doma, ali i izgleda prostorije. Radijatori za centralno grejanje imaju najveći toplinski učinak i najveću učinkovitost grejanja od svih stilova radijatora, što ih čini popularnim izborom u mnogim kućama.

POVRŠINA PROSTORA

Prije konačnog odabira radijatora važno je znati površinu prostora, a tek onda toplinski učinak modela i tipova radijatora. Tek nakon svih faktora trebate odabrati najbolji radijator za centralno grejanje koji vam se najviše isplati kupiti, kako estetski tako i cenovno. Veličina radijatora većinom se prvobitno određuje na osnovu površine prostorije. Također, veličina radijatora ovisi o kubikaži grijanog prostora, orijentaciji prema stranama svijeta i debljini izolacije na vanjskim zidovima. Odabir bilo kojeg radijatora započinje određivanjem količine topline koju radijator mora stvoriti u prostoriji koju će zagrejavati! Snaga radijatora, odnosno uređaja za grejanje mora odgovarati standardu grejanja, a veličina radijatora po kvadratu.

Koliki je radijator potreban za određenu sobu?

Ako su sobe standardne visine, onda su proračuni jednostavni, lako se izračunava koliko je odeljaka potrebno za zagrijavanje jedne sobe. Ukoliko imate prostor s termoizolacijom i PVC stolarijom vrijednosti možete smanjiti do 20%, odnosno povećati ako je prostor bez fasade i s lošom izolacijom.

Formula za izračun snage radijatora: Ukoliko je prostor dobro izoliran, može se uzeti u obzir izračun: 1 odjeljak/m2. Npr. neka je prostor sobe 25 m2. Taj broj pomnožimo sa 100 W i dobijemo 2500. To znači da je potrebno zagrijavati 2.5 kW/h.

Dobiveni rezultat se dijeli s vrednošću naznačenom u dokumentaciji za radijator. Nadalje, npr. neka radijator izdvaja 180 W, onda 2500 podijelimo sa 180 W i dobijemo 13.88. Kada zaokružimo rezultat dobijemo da je potrebno 14 odeljaka.

25 x 100 = 2500 / 180 = 13.88 = 14

Koliko je potrebno stepeni (°C) i vati (W) za svaku pojedinu prostoriju?

Hodnik – 18°C ili 70 W/m3

Spavaća soba – 18°C ili 70 w/m3

Kuhinja – 20°C ili 77 w/m3

Dnevni boravak – 22°C ili 85 w/m3

Kupatilo – 24°C ili 93 w/m3

WC – 18°C ili 7o W/m3

Širina x Dužina x Visina

Npr. ukoliko je kupaonica dugačka 2 metra, široka 2,5 metra i visoka 3 metra, pomnožimo:

2 x 2,5 x 3 = 15 m3 x 93 W/m3 = 1.395 W

 

Kod svake adaptacije, gradnje nove kuće ili useljenja u novi stan prvo se treba pobrinuti za grijanje i izolaciju.

Za svaka 2°C više, povećava se kapacitet za 10%. Za prostorije koje se nalaze na severnoj strani dodaje se jos 10%, za lošu izolaciju dodaje se još 15%, a za dobro izolirane prostorije smanjuje se za 10 %. Kada se izračunaju sve prostorije, dobije se snaga kotla koja je potrebna.

VELIČINA RADIJATORA

Odabir savršene veličine radijatora nije samo o tome hoće li ili neće stati u prostoriju, mora li biti dovoljno velik ili uzak i proizvodi li dovoljno topline kako biste mogli zagriejati svoj prostor na ugodnu temperaturu. Ukoliko kupite radijator za centralno grijanje isključivo na osnovu njegovog izgleda, postoji velika verovatnost da neće dovoljno zagrejati vaš prostor ili će čak pregrejati prostor i potrošiti više energije nego što je potrebno. Takvim načinom odabira možete trošiti novac godinama, a da toga niste ni svesni.

Dimenzije radijatora koje trebate najčešće se određuju proporcijama prostorije koju pokušavate zagrejati, vrsti prozora i zidova u vašem domu i drugim čimbenicima kao što je vrsta izolacije koju imate i što je iznad i ispod prostorije za koju je radijator namenjen.

TIP RADIJATORA

Brojni faktori će odrediti koji je tip radijatora najbolji za vaš dom. Morate znati u koju sobu ćete instalirati koji radijator.

Na primer, različiti tipovi radijatora će biti odgovarajuči za kuhinju nego za kupatilo, stoga pazite da imate jasnu definiciju o tome gde će vaš radijator biti instaliran pre kupovine radijatora. Jednostavno odaberite radijator koji će odgovarati vašem postojećem interijeru. Također, potrebno je izabrati između horizontalnih i vertikalnih dizajna, s mogućim zidnim prostorom kojeg imate za postavljanje radijatora i visinom plafona koji igraju važan dio vaše odluke.

KAKO RADE RADIJATORI ZA CENTRALNO GREJANJE?

Radijatori za centralno grejanje su grejaća tela koja se zagrejavaju putem vode te isijavaju toplinu, odnosno namenjeni su predaji topline u kući ili stanu. Energija koja nastaje zagrejavanjem vode uz pomoć izvora topline prenosi se putem radijatora na zrak unutar prostora, to znači da voda koja se nalazi u cevima dolazi do radijatora gde se ta toplina zagrejavanjem radijatorskog tela prenosi na zrak.

Kroz radijatore zrak lagano cirkulira i brzo se zagrejava te se diže do stropa gde se počinje hladiti i ponovno padati do dna prostorije, na taj se način postiže cirkulacija zraka koja održava odgovarajuću temperaturu u prostoriji. Redovita izmena zraka je važna za svaki prostor, također i zbog higijenskih uveta.

KOJI JE NAJBOLJI MATERIJAL ZA RADIJATOR?

Kada odaberete radijator, materijal od kojeg je napravljen utiče na to koliko se brzo zagreje i koliko se brzo ohladi. Aluminij je tehnički najbolji materijal, također je obično i veće cene od ostalih materijala. Ukoliko uđete u takvu investiciju, zasigurno ćete vratit taj novac jer je aluminij odličan za dugoročne uštede! Za nekoga tko želi uštedeti novac u kratkom roku onda bi neki drugi materijal mogao biti puno bolji.

Blagi čelik je vrlo uobičajen i jeftin. Možete pronaći mnogo lijepih dizajna, kao i niz raznih boja radijatora. Čelik je najjeftiniji materijal koji se koristi za izradu radijatora, vrlo je izdržljiv i dobro zadržava toplinu. Čelični radijatori dobro funkcioniraju s niskim temperaturama, ekološki su prihvatljivi i odlikuje ih trajnost i dosljednost izvedbe.

Nehrđajući čelik je dizajniran da ne hrđa. Takvi radijatori ostaju topli dugo vremena nakon što se isključi grejanje. Radijatori od nehrđajućeg čelika zadržat će svoju toplinu duže vreme, što ih čini vrlo učinkovitim kandidatom za grejanje. Takvi radijatori su solidan izbor, ali cene odražavaju kvalitetu. Međutim, nije sav nehrđajući čelik jednak, stoga pazite da takve radijatore kupite od dobrog proizvođača.

Aluminij je, što znači da u trenutku kada uključite aluminijski radijator on odmah počinje zagrijavati vaš dom. Također se hladi odmah nakon isključivanja. Aluminijski radijatori su lagani i jednostavni za instalaciju. Ako tražite brzu toplinu, u neobičnom stilu, koja neće koštati previše za instalaciju, kupite aluminijski radijator. Svaki od tih različitih materijala za izradu radijatora ima svoj vlastiti skup korisnih atributa.

VRSTE RADIJATORA ZA CENTRALNO GRIJANJE

Osnovna podela radijatora za centralno grijanje:

Pločasti radijatori (čelični – kompaktni ili ventilski)

Cevni radijatori (kupatilski)

Aluminijski radijatori

  1. Pločasti radijatori 

Drugim imenom ih zovemo čelični radijatori i trenutno su vodeći na tržištu.

Pločasti radijatori preuzeli su vodstvo zbog: razvoja tehnologije koja je omogućila nižu cijenu proizvodnje ulaganja u tehnologiju proizvodnje i korićenja kvalitetnog čelika što je omogućilo duži vek trajanja radijatora. Ulaganja u dizajn i nove izvedbe poput srednjeg priključka, glatkog dizajna, vertikalne izvedbe. Glavna prednost pločastih radijatora je što su male dubine i jednostavno se čiste.

Drugačije su dizajnirani od rebrastih radijatora jer su ugrađeni ventil i cevi kojima putuje voda skriveni te su zbog toga vanjskim izgledom elegantniji. Uklapaju se u sve prostore jer su lepo oblikovani, tanki, jendostavni i elegantni te neutralni u prostoru za razliku od člankastih radijatora koji su vizualno grublji. Pločasti radijatori su nižih cena u odnosu na aluminijske radijatore, a imaju i dug vek trajanja. Uz dobro održavanje i normalnu upotrebu pločasti radijatori mogu trajati oko 20-30 godina.

Dva tipa pločastih radijatora:

KOMPAKTNI RADIJATORI – spajaju se u već nastanjenim prostorima, s bočne strane (leve ili desne) najčešće bakrenim cevima

VENTILSKI RADIJATORI – spajaju se u toku izgradnje novih objekata s pex-al-pex cevima i priključak se nalazi ispod radijatora

  1. Cevni radijatori

Cevni ili kupatilskii radijatori imaju kružne cevi koje služe za grejanje i najviše se koriste u kupatilima i kuhinjama.

Ovakva vrsta radijatora najčešće se postavlja u kupatila zbog njihove praktičnosti i izgleda u uskim prostorima.

Također, kupatilski radijatori pokazali su se vrlo praktičnima za sušenje peškira i ostale tekstilne opreme.

Postoje različitih dimenzija, oblika i boja tako da se bez problema uklapaju u svako kupatilo.

  1. Aluminijski radijatori 

Aluminijski radijatori su člankasti radijatori koji se sastoje od međusobno povezanih članaka čiji ukupan broj ovisi o toplinskim potrebama prostora.

Isporučuju se u člancima i spajaju ovisno o potrebnoj snazi za zagrejavanje prostora.

Pružaju određenu fleksibilnost kod projektiranja sistema ili ako je potrebno nadograditi radijatore, odnosno zameniti ili nadograditi pojedine članke.

Međusobno povezani članci čine jedinicu radijatora, a broj članaka ovisi o veličini prostora kojeg je potrebno grejati.

Dugo su bili vodeći na tržištu zbog svojih izvanrednih toplinskih osobina te visoke otpornosti na koroziju.

Cenovno su postali skuplji od čeličnih zbog svojih kvaliteta pa ponekad predstavljaju i luksuz.

Kod većine grejnih tela toplina se isijava dok se kod aluminijskih radijatora veći dio topline odaje konvekcijom što znači da usled zagrijavanja dolazi do intezivne cirkulacije zraka među rebrima članaka, a što je veća brzina strujanja bolji je prenos topline. Odlikuje ih lep izgled, glatka prednja površina, lagani su pri transportu i lako se montiraju. Mana im je što su komplicirani za čišćenje jer se prašina i grinje uvlači u nedostupne delove radijatora, odnosno rebra.

GDE SE POSTAVLJAJU RADIJATORI ZA CENTRALNO GREJANJE?

Pozicija radijatora je najbitnija zbog maksimalne učinkovitosti.

Radijatori se većinom postavljaju uz prozore kako bi zagrejali hladni zrak koji ulazi u prostor. Ponekad je teško ispuniti ovo pravilo, a ukoliko se ne može ispoštovati tada je najbolje radijatore postaviti što bliže tim kritičnim mestima. Veličina radijatora određuje se proračunom koji uzima u obzir sve prostorne parametre kao i debljinu zidova, vrstu fasade, veličinu i tip vrata i prozora, namenu te temperaturu koja se želi postići u prostoru. Radijatori za centralno grejanje su često nužan element opreme prostora, ali njihov dizajn je sada prilagođen modernim potrebama i visokim estetskim kriterijima savremenog stanovanja.

Trebam li kupiti RADIJATORSKE VENTILE uz radijatore za centralno grijanje?

Radijatorski ventili koriste se za kontrolu topline na radijatoru i za svaki radijator koji instalirate trebat će vam ventil. Kada se radi o ventilima, predlažemo da kupite termostatske ventile jer oni daju korisniku veliku fleksibilnost u pogledu kontrole topline u sobi.

Jeste li se odlučili koji radijator kupiti? Jesmo li vam barem malo pomogli u nedoumici koji radijatori su najbolji? Radijatori su značajna investicija, stoga nemojte žuriti u kupovinu glavom bez obzira. Istražite širok spektar, poduzmite odgovarajuća merenja i proverite kvalitetu i trajnost radijatora pre kupovine.

Izbor radijatora ovisi o ličnim željama i svoti novca koju ste voljni potrošiti na radijator. Zapamtite, potrebno je izabrati radijator dovoljnog toplinskog učinka s obzirom na prostor koji želite grejati kako bi vam bilo ugodno i toplo!

Related posts

Kako rasporediti mesečne troškove

Osnovni troškovi života Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki...

Nastavi čitati

Vodič za planiranje u vanrednim situacijama za menadžere i radnike na poslovnim objektima (COVID19)

Nakon što su vlade predstavile svoj plan za suzbijanje Korona virusa, nakon sve većeg broja...

Nastavi čitati

Novi trendovi u grejanju – Infrared paneli

Za sve koje se greju na struju, dobra vest je da se pojavio efikasniji i zdraviji sistem...

Nastavi čitati
Pozovite nas!