Kako rasporediti mesečne troškove

Osnovni troškovi života

Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki dan kako biste na kraju meseca dobili platu koju verovatno brzo potrošite, a niste ni svesni na što ste sve potrošili. Ako ne pratite svoje troškove tada ni ne znate zapravo gde ste potrošili novac, te koji su vam prioriteti i osnovni troškovi života koje morate izmiriti. 

Postoje osnovni troškovi života, a to su prioriteti. U tu kategoriju ulaze režije koje morate platiti svaki mesec, najam, ili kredit, hrana, odeća, obuća, možda kredit za auto i slično. Troškovi života se nastavljaju na redovno servisiranje automobila, plaćanje vrtića, obroka u školi za dete, te razne slične stvari. Svako ima osnovne troškove života koji se proširuju ovisno o tome šta sve imate. Obično su prioriteti osnovni troškovi života. Posložite svoje prioritete i prema tome svoje lične financije.

Mesečni troškovi – računi

Svaki mesec na vašu kućnu adresu dolaze računi. Zbir tih računa zovu se režije. Tako postoje računi za vodu, plin, struju, telefon, internet i slično. Jeste li svesni koliko ukupno imate računa, tj. koliko mesečno imate troškova za račune. Ne dolaze svi računi na isti dan, pa ih verojatno ne plaćate isti dan, možda ih plaćate kako dolaze, neke ostavljate za neki drugi dan u mesecu i slično. 

Skupite svoje račune, stavite sve na papir i saznajte koliki su vaši troškovi. Neke ćete troškove možda moći smanjiti, ali neki su jednostavno takvi. Iznos mesečnih troškova često je jednak jednoj mesečnoj plati. Tu se nađu i rate stambenih kredita, drugih manjih kredita, kreditnih kartica, a tu spadaju i troškovi namirnica, a na njih trošimo gotovo svaki dan. Naravno, hranu trebamo kupovati, ali možemo pripaziti na neke nepotrebne troškove jer ih, realno gledajući, imamo i previše.

Zapisivanje troškova

Svaki dan trošimo, na hranu, benzin, u restoranima, kafićima i slično. One sitne stvari na koje svaki dan trošimo svoj novac su zapravo veliki troškovi. Njih možemo smanjiti ukoliko se vodimo nekim savetima. Ne trebamo puno oduzimati svaki mesec da bismo živeli kako želimo živeti, dovoljno je malo da bismo imali sve što nam je potrebno.

Zapišite svoje troškove. Ukoliko zapisujete svaki dan na što ste potrošili, znat ćete u svakom trenutku koliko ste potrošili i najvažnije na što ste potrošili. Na taj način ćete pratiti svoje troškove i neće biti iznenađenja. Isto tako, videt ćete gde trebate malo stisnuti s trošenjem a gdje si možete priuštiti neke određene stvari. Neka vam to pređe u naviku.

Troškovi na papiru

Bitno je zapisivati svoje troškove na papir. Ukoliko želite znati koliko trošite i na što odlazi vaš novac tada biste svaki dan trebali zapisati svoje troškove. Postoje razni primeri tablica koje možete upotrebiti. Odaberite najlakšu tabelu koju će vam biti lako pratiti, te u nju zapišite sve svoje prihode i rashode.

Često se dogodi da nam na kraju meseca nedostaje novca, te ne znamo kako je to moguće, te je svaki mesec isti slučaj. Jedini način da to promenite je tablica kućnog budžeta. Zapišite sve što potrošite i to svaki dan, najbolje navečer kada više nigde ne planirate izlaziti. Ovim putem možete videti gdje trošite i koliko, te gde možda možete smanjiti svoje troškove i uštedeti. Kada vam to pređe u naviku tada će vam vođenje financija biti vrlo jednostavno i lako.

Kako rasporediti novac

Znati kako rasporediti svoj novac je od ključne važnosti, pogotovo ako imate financijskih problema. Bitno je kontrolirati svoje financije, te znati u svakom trenutku koliko novaca imate, gde ga trošite i na što. U dugove ulazimo upravo iz suprotnog razloga, ne vodimo financijsku evidenciju, trošimo izvan svojih mogućnosti i često ne znamo gde je naš novac otišao, tj. zaboravljamo. To se mora promeniti ukoliko više ne želite imati financijskih briga.

Svaki mjesec kada dobijemo platu trebamo zapisati sve naše prihode, na taj način ćemo znati s koliko novaca raspolažemo. Nakon toga treba popisati sva dugovanja, kolike su režije, krediti ili stanarina i rasporediti svoje prihode na sve ono što moramo platiti. Kada rasporedimo novac na sve te nužne i neodgodive stvari tada ga raspoređujemo na štednju, na kupovinu stvari koje su nam nužne. Svaki dan trebamo voditi evidenciju i zapisati gde smo potrošili novac ili ako smo nešto novca i dobili. Tako ćemo uvijek imati uvid u financije. Na kraju meseca treba pregledati sve troškove te videti može li se negde uštedeti, gde smo trošili a nije nam bilo potrebno i slično. Kada jednom krenemo raspoređivati naš novac tada će nam to postati navika, a financijska situacija će se sigurno poboljšati.

Tabela prihoda i rashoda

Organizacija kućnog budžeta vjerojatno je najbolji plan kako da se ne uvućete u nepotrebne dugove. Često živimo iznad svojih mogućnosti pa je tabela prihoda i rashoda odlična stvar koju možemo napraviti kako bismo imali kontrolu nad svojim financijama. 

Tabela prihoda i rashoda u sebi bi trebala sadržavati sve prihode koje imamo, plata ili plate, dodatni bonusi, prodamo li nešto poput komada nameštaja ili slično, sve se to mora nalaziti u našim prihodima. Svaka uplata u naš kućni budžet može se rasporediti na ispravan način kako ne bi došlo do nekih problema. Kada smo popisali sve prihode treba rasporediti rashode. Odrediti što sve moramo platiti, od režija, kredita i slično, a bitno je i da u svoje rashode uvrstimo i štednju koja će nakon nekog vremena postati prihod. Bitno je imati tabelu rashoda i prihoda te ju voditi svaki mesec i svaki dan, samo na taj način ćemo moći kontrolirati svoje financije.

Related posts

Vodič za planiranje u vanrednim situacijama za menadžere i radnike na poslovnim objektima (COVID19)

Nakon što su vlade predstavile svoj plan za suzbijanje Korona virusa, nakon sve većeg broja...

Nastavi čitati

Novi trendovi u grejanju – Infrared paneli

Za sve koje se greju na struju, dobra vest je da se pojavio efikasniji i zdraviji sistem...

Nastavi čitati

Šta sve može da utiče na niži račun za grejanje i na Vaše zdravlje

Kada se pomisli na zimu, uglavnom je prva asocijacija hladno vreme. A nakon toga ide...

Nastavi čitati
Pozovite nas!