Korisni saveti za saniranje kuće nakon poplava

  1. Čišćenje posle poplava

 

Čišćenje treba započeti odmah po povratku u kuću nakon povlačenja vode, kako bi se sprečilo razvijanje štetnih mikroorganizama. Eventualni razvoj gljivica, algi i plesni može da izazove astmu i razne alergije, zato povratak dece, starih lica i trudnica treba odložiti za nekoliko dana. Pre svega, osoba koja čisti prostor treba da zaštiti sebe time što će koristiti vodonepropusnu obuću, masku za lice i gumene rukavice. Najpre treba baciti jorgane, peškire, ćebad i posteljinu, kao i kožne i krznene predmete, ali i obuću koja je u vodi bila duže od 48 sati, zbog mogućnosti razvijanja mikroorganizama. Escajg treba dezinfikovati – oprati u vodi, a zatim držati potopljene u vodi u kojoj je rastopljena tableta hlora.

Drveni nameštaj pažljivo obrišite i ostavite na suncu da se dobro osuši, kako biste mogli da ga renovirate. Parkete i laminate treba baciti jer bubre i potpuno se oštećuju u poplavi.

Nakon pražnjenja prostorije i bacanja neupotrebljivih stvari, operite dobro zidove vodom i deterdžentom, a zatim ih ostružite jakim četkama što bolje možete. Onda započinje period dobrog sušenja, koji se može izvesti profesionalnim mašinama ili prirodnim provetravanjem. Potpuno sušenje mašinama može se raditi čak do 30 dana, a prirodno sušenje može trajati i mesecima. Tek nakon toga može krenuti kompletno saniranje zidova.

 

 

  1. Sačuvajte pojedine uređaje i predmete

 

Predmete od punog drveta možete sačuvati tako što ćete ih dobro obrisati, a zatim ostaviti izložene suncu, sve dok se potpuno ne osuše, kada ih možete renovirati. Laminati, parketi i nameštaj od iverice biće potpuno neupotrebljivi.

Iako deluje neverovatno, pojedine kućne aparate možete spasiti, samo ih nemojte sami popravljati. Odnesite ih u servis, proverite da li podležu garanciji, ili pozovite majstora. Nada za popravku postoji za frižidere, televizore, šporete, fenove za kosu. Zanimljivo je da je moguće spasiti i knjige, slike i dokumenta, i to na taj način što ćete ih ostaviti u zamrzivaču dve, tri nedelje, kako biste izvukli vlagu iz papira i sprečili pojavu plesni. Dušeke i tapacirane fotelje i sofe ne možete spasiti jer ih ne možete očistiti od mulja, kao ni jastuke i jorgane.

 

3. Sređivanje garderobe

 

Odeću koja nije mnogo uništena možete spasiti. Crevom dobro isperite blato s garderobe i nemojte stavljati zemljom zaprljanu odeću direktno u mašinu, jer ćete je pokvariti. Nakon ovakvog čišćenja, odeću operite u mašini, isušite i ispeglajte. Zatim je držite na suvom.

Bele pamučne stvari možete dezinfikovati izbeljivačem, a ostalu garderobu dezinfikujte sredstvima na bazi hlora. Ako su fleke zaostale, nemojte odmah sušiti garderobu već prvo primenite neko sredstvo za njihovo uklanjanje. Ukoliko ste u prilici, garderobu sušite u mašini za sušenje na najvišoj temperaturi dozvoljenoj za materijal koji sušite, jer ćete na taj način ubiti sve bakterije i gljivice.

Pobrinite se da ne ostavljate garderobu na mestima gde bakterije, buđ i drugi mikrobi mogu da se razmnožavaju, pa zato očistite sve površine koje su u kontaktu sa garderobom. Mokre stvari nikako ne ostavljajte u plastičnim kesama, jer se time omogućava razvoj bakterija. Nakon svakog pranja, dezinfikujte mašinu.

  1. Dekupaž i osvežavanje nameštaja

 

Drveni nameštaj moguće je spasiti nakon poplava, što nije slučaj sa parketima, laminatima i nameštajem od iverice. Drveni nameštaj pažljivo obrišite i ostavite na suncu da se dobro osuši, kako biste mogli da ga renovirate. Sav drveni nameštaj koji ste očistili i dobro, dobro osušili, možete renovirati i sami, bez pomoći stolara i majstora.

Dovoljno će biti da ih išmirglate i prefarbate nekom novom bojom i tako im udahnete novi život, a kada budete imali vremena, možete ih i ukrasiti dekupaž tehnikom. Unutrašnjost svog doma na taj način ćete u potpunosti osvežiti.

 

  1. Tapaciranje nameštaja

 

Tapacirani nameštaj nije moguće spasiti posle poplava, jer je nemoguće isprati mulj iz tapaciranog sloja. Jedini komadi koji se mogu spasiti su oni sa drvenim ramovima, koji se mogu ponovo tapacirati. Bilo da su u pitanju stolice ili fotelje sa drvenim ramom, tapacirane delove uklonite i bacite, pa ih zamenite novim. Ovim postupkom možete uštedeti novac za kupovinu novih stolica i fotelja.

 

  1. Nameštaj od paleta

 

Pravljenje nameštaja od paleta predstavlja idealan način za uštedu novca i praktično rešenje za jeftin nameštaj po meri. Velike i praktične komade nameštaja vrlo lako možete i bez pomoći majstora napraviti od paleta. Bez obzira da li vam treba krevet, garnitura ili fotelja, predlažemo vam izuzetno jeftin i lak način da od starih ili novih paleta uz malo truda dobijete udobne komade nameštaja.

 

Od paleta možete napraviti čak i multifunkcionalne komade – dvosed koji se razdvajanjem paleta pretvara ili pomeranjem jastuka pretvara u krevet.

Related posts

Kako rasporediti mesečne troškove

Osnovni troškovi života Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki...

Nastavi čitati

Vodič za planiranje u vanrednim situacijama za menadžere i radnike na poslovnim objektima (COVID19)

Nakon što su vlade predstavile svoj plan za suzbijanje Korona virusa, nakon sve većeg broja...

Nastavi čitati

Novi trendovi u grejanju – Infrared paneli

Za sve koje se greju na struju, dobra vest je da se pojavio efikasniji i zdraviji sistem...

Nastavi čitati
Pozovite nas!