Održavanje travnjaka u letnjem periodu

Osnovu svakog dobrog uređenog eksterijera čini i lep i održavan travnjak. Da bismo imali takozvani Engleski travnjak njegovo održavanje je posebno neophodno u letnjem periodu kada je izložen visokim temperaturama i sušom.

U daljem tekstu ćemo Vas ukratko upoznati sa osnovnim koracima koje su neophodne da održite dobar travnjak i dati savete kako da unapredite svoje baštovanske sposobnosti.

Za redovno održavanje travnjaka potrebno je slediti sledeća uputstva:

REDOVNO ZALIVANJE

Najveći deo vode i hranjivih stvari trava vuče iz zemlje, zato je važno da travnjak dobije i adekvatne količine vode, te zbog toga navodnjavamo travnjake, posebno u vreme velikih vrućina i suše. Travnjak zalivajte kasno uveče zbog temperature zemlje i što manjeg naglog isparavanja. Idealan način zalivanja travnjaka jeste korišćenje zalivnog sistema.Travnjaci zaliveni na ovaj način su perfektni, svojim izgledom, a sa druge strane, ušteda na količini vode za zalivanje date površine je i do 20%, a o vremenu koje vam je potrebno za zalivanje da i ne govorimo.

KOŠENJE

Košenje trave je izuzetno važna operacija pri održavanju zelenih površina. Košenje trave, odnosno košenje travnjaka zahteva pravilan pristup i uslove, kako vremenske tako i strukturne. Redovno košenje trave od dva puta nedeljno doprinosi bržem rastu i razvoju trava, kako korenovog sistema tako i nadzemnog dela, rezultat je dobro ukorenjen i gust travnjak.

PREHRANA (ĐUBRENJE)

Prehranom obezbeđujemo hranljive sastojke za korenov sistem, a time travnjak bolje napreduje, lepše izgleda i otporniji je na negativne uticaje. Travnjak možemo prehranjivati mineralnim i organskim đubrivima. Mineralna djubriva koristiti 3 puta godišnje i to kada su listovi suvi, a odmah potom adekvatno zaliti teren kako bi se granule dobro rastopile. U rano proleće i sredinom leta koristiti granule sa većim sadržajem azota, da bi se podspešio rast, a trava dobila zdravu zelenu boju, a na jesen sa manje azota, a više fosfora i kalijuma, kako bi se obezbedila otpornost na smrzavanje i sušenje.

Ostale radnje koje treba povremeno primenjivati u toku gorine, za dugotrajnost vašeg travnjaka:

KULTIVACIJA

Bar jednom godišnje u rano proleće, elastičnim grabuljama ili specijalnom alatkom namenjenom za tu radnju, iskultivisati travnjak (podići i pročistiti vlati trave). Na taj način odstraniće se stara, suva i promrzla trava kako bi se omogućio rast mladih izdanaka i poboljšala drenaža. Takođe, na taj način se poboljšava prodor svetlosti i vazduha ka korenovom sistemu. Ujedno se podižu eventualni puzajući korovi koji će tada biti lakše pokošeni.

PODSEJAVANJE

Da se ne bi došlo u situaciju da se nakon nekoliko godina mora kompletno obnoviti travnjak, preporučuje se podsejavanje (u proleće ili u ranu jesen) adekvatnim semenom trave. Na taj način, travnjak će uvek imati nove – mlade izdanke koji će poboljšati kompaktnost busena, a samim tim i manju zagađenost travnjaka korovima.

SUZBIJANJE KOROVA

Najsigurniji i najefikasniji način za odstranjivanje korova je mehaničko odstranjenje biljke sa kompletnim korenovim sistemom – čupanje ili njeno dubinsko odsecanje oštrim nožem. Na njihovu pojavu najčešće utiču: slaba drenaža, nepropusna i tvrdo sabijena zemlja, nedostatak đubriva ili plitak plodonosni sloj zemlje, nisko košenje, hlad…

AERACIJA

Aeracija predstavlja postupak rastresanja zemljišta kako bi korenov sistem dobio što više atmosferskog vazduha, a ujedno se time poboljšava drenaža terena i stimuliše razvoj korenovog sistema. Aeraaciju je potrebno izvršiti jednom godišnje i preporučuje se da to bude pred jesen.

Iako Vam se čini da je ovo mnogo posla oko travnjaka, samo se setite osećaja kada stanete bosi na savršeno mekanu travu i shvatićete da se svaki trud isplati.

Related posts

Kako rasporediti mesečne troškove

Osnovni troškovi života Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki...

Nastavi čitati

Vodič za planiranje u vanrednim situacijama za menadžere i radnike na poslovnim objektima (COVID19)

Nakon što su vlade predstavile svoj plan za suzbijanje Korona virusa, nakon sve većeg broja...

Nastavi čitati

Novi trendovi u grejanju – Infrared paneli

Za sve koje se greju na struju, dobra vest je da se pojavio efikasniji i zdraviji sistem...

Nastavi čitati
Pozovite nas!