Šta sve može da utiče na niži račun za grejanje i na Vaše zdravlje

Kada se pomisli na zimu, uglavnom je prva asocijacija hladno vreme. A nakon toga ide razmišljanje o troškovima koji su vezani za grejanje. Ipak, zime ne moraju da budu traumatične uz dobru pripremu.

Već znamo nekoliko stvari sa kojima možemo da povećamo energetsku efikasnost, kao što su dodatna izolacija stana, aluminijumski ili PVC prozori ili ugradnja termostatskih radijatorskih ventila.  Ovo podrazumeva veću investiciju, ali postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete sada, koje ne podrazumevaju visoke troškove, već samo dobru volju, a korisne su i za vaše zdravlje. A to su detaljno čišćenje eksterijera ukoliko živite u kući, ili enterijera ukoliko ste u stanu.

Pravilno očišćeni eksterijeri za bolju energetsku efikasnost

 

Ove zime manje trošite na grejanje, a više na poklone za svoje najdraže, evo nekoliko saveta za toplu zimu, a niži račun:

  1. Čišćenje oluka

Čišćenje oluka, zahteva malo akrobatskih veština, ali jako je bitno da ovaj zadatak dobro sanira, može biti loše jer se voda sliva na mestima gde ne bi trebalo. Što se odražava na energetsku efikasnost Vaše kuće podjednako kao i na pojavu vlage u određenim prostorijama.

  1. Sprečite vlagu

Pojava vlage je uvek ozbiljan problem u svim domovima jer ne samo da narušava estetki izgled kuće nego i izaziva onaj klasični, neprijatni, ustajali miris. Vlaga i buđ takođe mogu da naruše Vaše zdravlje, posebno utiče na respiratorni sistem.

  1. Krovovi

Pre nego što počnete da ložite peć, proverite da li je dimnjak čist kako ne biste dobili zadimljene prostorije. Proverite na krovu da li su se neki crepovi pomerili ili oštetili i zamenite ih brzo. Ukoliko se na Vašem krovu često formiraju ledenice, to znači da Vam krov propušta i da se javlja neželjeni protok vazduha. Proverite uzrok propuštanja toplote, da li su to možda vrata i prozori, locirajte ih i sanirajte. Takođe, zaštitite vodovodne cevi od pucanja u zimskim mesecima: zavrnite sve spoljašnje česme.

Čisti enterijeri doprinose Vašem opštem zdravlju

Pranje nameštaja, podova, tepiha ili itisona treba da Vam bude prvo na listi čišćenja. Kada uradite sve da budete toplotno izolovani u svakom pogledu – sada je red da mislite na svoje zdravlje. Jako je teško provetravati prostorije i uglavnom sve što donesete spolja na svojim cipelama, verujemo da ćete uskoro osetiti na svojoj koži. Pojačana toplota i grejanje dovode do razmnožavanja određenih bakterija i mikroorganizama. Takođe, skupljanje prašine je veće nego u letnjem periodu jer se slabije provetravaju prostorije.

Pranje nameštaja i tepiha

Potrebno je prvo analizirati koju vrstu nameštaja ili tepiha čistite, proverite sve etikete. Pranje nameštaja uvek preporučujemo prirodnim sredstvima jer teške hemikalije čine više štete nego koristi. Soda bikarbona, paročistač i redovno usisavanje plus lagani deterdžent su odličan izbor kada je u pitanju nameštaj od mebla. Za kožni nameštaj – koristite proverena sredstva propisanim od strane proizvođača i bez agresivnih hemikalija. Isto važi i za drveni nameštaj – pratite teksturu drveta.

Dezinfikujte površine koje ukućani često dodiruju i insistirajte da se obuća detaljno obriše pre ulaska u prostorije. Podovi uglavnom zadaju najviše glavobolje, sa blatnjavim ili vlažnim tragovima po podovima i tepisima, zato ih redovno prebrišitite čistom vodom.

 

Uvek možete da potražite i pomoć profesionalaca za čišćenje

Related posts

Kako rasporediti mesečne troškove

Osnovni troškovi života Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki...

Nastavi čitati

Vodič za planiranje u vanrednim situacijama za menadžere i radnike na poslovnim objektima (COVID19)

Nakon što su vlade predstavile svoj plan za suzbijanje Korona virusa, nakon sve većeg broja...

Nastavi čitati

Novi trendovi u grejanju – Infrared paneli

Za sve koje se greju na struju, dobra vest je da se pojavio efikasniji i zdraviji sistem...

Nastavi čitati
Pozovite nas!