Vodič za planiranje u vanrednim situacijama za menadžere i radnike na poslovnim objektima (COVID19)

Nakon što su vlade predstavile svoj plan za suzbijanje Korona virusa, nakon sve većeg broja slučajeva u svetu važnije je nego ikad pre da sektor Facility Management pojača svoje planiranje u vanrednim situacijama. Ne smemo da zaboravimo šta možemo da učinimo da sprečimo virus, operemo ruke sapunom i toplom vodom u dužini koje je potrebno da dva puta otpevamo pesmu “srećan rođendan”. Osim pranja ruku, evo šta naš sektor još može da učini da svima olakšamo borbu sa pandemijom.

Preispitajte svoj plan za oporavak od katastrofe

Identifikujte neophodan skup zaposlenih (bilo da se radi o finansijama, opremi ili proizvodnji) i razmotri što je potrebno za pokrivanje tih uloga, znači da se preduzeća bolje pripreme za ozbiljne posledice. Procenite šta će biti potrebno za nastavak, u pogledu usluga, procedura i proizvoda – i razmislite kako se to može učiniti sa ograničenim brojem zaposlenih i kako će posao nastaviti da funkcioniše, bez korišćenja fizičke kancelarije.

Jackie Furey, direktor kompanije Work Workplace, koja pruža savetovanje na radnom mjestu, preporučuje procenu onoga šta bi bilo potrebno da posao posluje u najgorem scenariju:

  • Procenite šta će biti potrebno za nastavak, u pogledu usluga, procedura i proizvoda – i razmislite o tome kako se to može učiniti sa ograničenim brojem zaposlenih i kako će posao nastaviti da funkcioniše, bez korištenja fizičke kancelarije.
  • Plan treba da sadrži listu alternativnih planova, ishoda i uputstva za sve aspekte poslovanja. Pripreme koje se odnose na to kako zaposleni komuniciraju i očekivanja tokom takve promene procesa biće najvažnije u kriznim vremenima.
  • Zamolite svoje bolesne zaposlene da ostanu kod kuće – i platite ih
  • Poslodavci moraju imati odgovorne mere kako bi se osiguralo da se njihovi radnici ohrabre da ostanu podalje od bolesti. To znači omogućiti ljudima vreme kada im nije dobro. Šefovi takođe moraju osigurati da uslovi rada nisu okruženje koje pomaže širenju bolesti.

„Budite pošteni sa osobljem koje mora da se samoizoluje, jer je to presudno za izbegavanje širenja zaraze.“
–Luis De Souza

CEO, NFS Technology Group

Luis De Souza, izvršni direktor NFS Technology Group dobavljača softvera za radne prostore, rekao je da situacija s Korona virusom forsira poslodavce da više razmišljaju nego pre o dobrobiti svoje radne snage.

„Svako radno mesto treba da imenuje lidera odgovornim za podršku osoblja i da širi ideje koje će se primenjivati u kompaniji, poput podsticanja osoblja da koristi gelove za ruke.“

De Souza naglašava važnost podrške zaposlenima koji ne mogu doći u kancelariju zbog izolacije:

„Budite pošteni sa osobljem koje mora da se samoizoluje, jer je to presudno za izbegavanje širenja zaraze.“

“Ukoliko već nemate politiku rada od kuće, razvrstajte po praktičnosti. Obavezno osigurajte da neko ko je izolovan, a ne pokazuje simptome, ima sve što je potrebno za obavljanje svakodnevnih poslova bez odlaska u kancelariju. “

 Da li je trenutno dovoljno rutinsko čišćenje?

 Trenutno se ne preporučuje dodatna dezinfekcija izvan rutinskog čišćenja. Javno zdravlje Engleske savetuje da ako se osoba razboli u zajedničkom prostoru, to treba očistiti jednokratnim krpama i deterdžentima za kuću.

Šta znači ‘rutinsko čišćenje’?

U centrima za kontrolu i prevenciju bolesti kažu: Redovno čistite sve površine koje se često dodiruju na radnom mestu, kao što su radne površine i vrata. Koristite sredstva za čišćenje koja se obično koriste u ovim područjima i sledite uputstva na nalepnici. Omogućite maramice za jednokratnu upotrebu da zaposleni pre svake upotrebe mogu obrisati najčešće korišćene površine (na primer: kvake za vrata, tastature, daljinske upravljavače, stolove)

Može li se korona virus proširiti građevinskim cevima?

Širenje koronanvirusa je već noćna mora, a mnogi rukovodioci omogućavaju dvostruku i trostruku proveru planova i upravljanja u hitnim situacijama na zarazne bolesti. Novi problem koji se pojavio u zgradi u Hong Kongu: Virus se možda može proširiti i u cevima.

Dve osobe zaražene smrtonosnim virusom, od kojih je jedna imala neskrivenu cev u svom kupatilu, a živela je 10 spratova ispod ranije zaražene pacijentkinje, prenosi Newsweek. To je dovelo do zabrinutosti da se virus proširio cevima. Četiri druga stanovnika zgrade u tri druge jedinice takođe su pokazali simptome virusa. Kao mera predostrožnosti, više od 100 stanovnika evakuirano je iz 35-spratnog objekta u kojem živi više od 3.000 ljudi.

Zvaničnici nisu pozitivni što se virus širi kroz cevi – to bi mogle biti „uobičajene“ metode. Ali hongkonška vlada istražuje cevi u pogonu kako bi utvrdila je li moguća ta metoda prenosa. Virus koji se širi građevinskim cevima je izuzetno neuobičajen, ali ne i bez presedana, prenosi LiveScience. 2003. godine, zvaničnici su otkrili da se virus teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) proširio kroz “neispravne vodovodne instalacije” u najmanje jednom slučaju.

Related posts

Kako rasporediti mesečne troškove

Osnovni troškovi života Jeste li ikada obraćali pažnju na što ide vaš novac? Radite svaki...

Nastavi čitati

Novi trendovi u grejanju – Infrared paneli

Za sve koje se greju na struju, dobra vest je da se pojavio efikasniji i zdraviji sistem...

Nastavi čitati

Šta sve može da utiče na niži račun za grejanje i na Vaše zdravlje

Kada se pomisli na zimu, uglavnom je prva asocijacija hladno vreme. A nakon toga ide...

Nastavi čitati
Pozovite nas!